Analýza ovládacích prvků uživatelského rozhraní pro chytrou domácnost - Janovcová, Eliška (2024)
Chytrá domácnost je rozvíjejícím se trendem posledního desetiletí. S nárůstem počtu zařízení pro chytré domácnosti přichází výzva navrhnout ovládací prvky tak, aby bylo možné intuitivně ovládat všechny produkty na jednom místě. Tato práce se zabývá definicí a podrobným popisem konceptu chytré domácnosti. Dále se zaměřuje na analýzu několika klíčových technologií, které jsou aktuálně využívány pro ovládání chytrých domácností, mezi něž patří Home Assistant, Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa a Samsung SmartThings. Hlavním cílem práce bylo navrhnout nové uživatelské rozhraní, které je konzistentní, vizuálně přitažlivé a intuitivní pro ovládání. Pro návrh jednotlivých prvků byla využita aplikace Figma. Bylo provedeno testování celého prototypu a porovnání návrhů s existujícími technologiemi, které byly představeny v teoretické části práce. Celkové výsledky byly velmi pozitivní, autorův návrh se umístil na druhém místě v porovnání jednotlivých komponent ovládacích prvků z hlediska vizuální přitažlivosti a jednoduchosti ovládání. V uživatelském testování ovládacích prvků se nejvíce respondentů vyjádřilo pro autorův návrh z hlediska konzistence, přehlednosti a atraktivity.