Simulace investování do akcií podle variantních scénářů - Poledňák, Václav; Soukup, Jindřich, 1955-; Urban, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem bakalářské práce je porovnání investičních modelů a scénářů při nákupech a prodejích akcií Komerční banky za konkrétní pětileté časové období 2018–2022. Pro účely této práce byla použita data sekundární. Nejprve autor v aplikační části oceňuje akcie Komerční banky pomocí čtyř různých oceňovacích modelů, na které byla v teoretickém základu zpracována rešerše. Na základě výsledků modelů jsou poté za každý jednotlivý rok odvozeny investiční doporučení pro prodej nebo nákup. Autor si klade otázku, zda mají takto používané teoretické modely v reálném světě smysl. V poslední části práce se autor zaměřuje na tři různé simulace, u kterých zjišťuje, podle jakého scénáře by investor zhodnotil svůj majetek nejvíce. Kromě simulace investování podle teoretických modelů počítá autor i se simulací naslepo, kde se investuje každý rok, nehledě na kurz, a dále se simulací podle tzv. investičních doporučení J&T Banky, která představuje renomovanou instituci, která doporučení pravidelně vydává. Pětileté uzavřené období u této konkrétní akcie prokázalo, že paradoxně nejhůře dopadly teoretické ekonomické modely, a to ještě hůře než investování naslepo, přičemž nejlépe by investorovi posloužily při zhodnocování jeho majetku investiční doporučení od J&T Banky.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses