Nastavení kanadské imigrační politiky s ohledem na mezinárodní studenty - Vašinová, Kristýna; Procházková Iliniţchi, Cristina; Mazánková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá imigrační politikou Kanady a jejím dopadem na mezinárodní studenty. Cílem práce je zjistit, zda současné nastavení imigrační politiky motivuje mezinárodní studenty k migraci do Kanady. Práce analyzuje historický vývoj kanadské imigrační politiky, její současný stav a specifika politik vztahujících se přímo k mezinárodním studentům. První kapitola poskytuje teoretický úvod do problematiky migrace a migrační politiky. Druhá kapitola se věnuje vývoji kanadské imigrační politiky, charakterizuje aktuální stav kanadské imigrační politiky a také analyzuje, jak je kanadská imigrační politika nastavena vzhledem k mezinárodním studentům. Ve třetí kapitole jsou analyzovány údaje získané z oficiálních statistik a rozhovorů s deseti mezinárodními studenty, aby se posoudil reálný dopad imigrační politiky. Metodologie této bakalářské práce spočívá ve sběru kvantitativních dat z odborných zdrojů, včetně kanadského Ministerstva pro imigraci, uprchlíky a občanství, oficiálních vládních webových stránek Kanady a kanadského statistického úřadu. Tyto zdroje nabízí klíčové statistiky a informace týkající se migračních trendů, počtu imigrantů příchozích do Kanady, jejich zemí původu, a množství udělených studijních povolení. Tato data jsou doplněna o kvalitativní údaje získané prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s mezinárodními studenty, které poskytují hlubší pohled na osobní zkušenosti a vnímání imigrační politiky. Výsledky bakalářské práce ukazují, že kanadská imigrační politika je, i přes mírné nedostatky, účinně navržena tak, aby podporovala příliv mezinárodních studentů a usnadňovala jejich přechod od dočasného pobytu k možnosti trvalého usazení v zemi. Výsledky empirického výzkumu ukázaly, že studenti vnímají kanadské vzdělávací in
Kanada si udržuje svou pozici jako jedna z nejžádanějších destinací pro mezinárodní studenty, což je důkazem úspěšnosti její progresivní a inkluzivní imigrační politiky. Díky pozitivním výsledkům je zřejmé, že taková politika přináší výhody nejen studentům, ale celé společnosti.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses