Kulturně historické determinanty mezinárodních vztahů. Případová studie : Konflikt v Kašmíru - Balá, Barbora; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit roli náboženství v konfliktu o Kašmír. Případová studie se zabývá okolnostmi vzniku tohoto konfliktu a jeho následným vývojem, přičemž zvláštní důraz je kladen na roli náboženství v pákistánské a indické politice. Kořeny konfliktu sahají až do roku 1947, kdy došlo k rozdělení Britské Indie na dva nezávislé státy – Indii, s převahou hinduistů, a Pákistán, s převahou muslimů. Území Kašmíru se stalo dějištěm několika indicko-pákistánských válek, přičemž v oblasti dodnes přetrvává napětí. Práce vychází z teorie Střetu civilizací S. Huntingtona a na konflikt v Kašmíru nahlíží jako na střet hinduistické a islámské kultury, přičemž klíčovým aspektem obou těchto kultur je náboženství. Náboženský rozměr konfliktu byl dále umocněn islamizací Pákistánu a nárůstem hinduistického nacionalismu v Indii.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses