Duální vzdělávání ve Finsku - Titzová, Adéla (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá duálním vzdělávacím systémem ve Finsku. Duální vzdělávání se stalo klíčovým prvkem mnoha moderních vzdělávacích systémů, má vliv na pracovní trh a socioekonomický rozvoj. Hlavním cílem této práce je analyzovat systém duálního vzdělávání ve Finsku, který se vyznačuje inovativními postupy a úspěšnými výsledky. Důraz přitom bude kladen na klíčové prvky a strukturu finského duálního vzdělávání, jeho efektivnost a vliv na kariérní přípravu studentů. Srovnání finského systému s modely v Německu, Dánsku a Švédsku umožňuje porozumět rozmanitosti duálního vzdělávání. Práce zároveň zkoumá možnosti implementace prvků duálního vzdělávání do českého prostředí. Hlavními zdroji této práce jsou webové stránky Ministerstva školství a kultury Finska, kniha „Školní vzdělávání ve Finsku“ od autora Jana Průchy a publikace „Spotlight on VET – 2018 compilation: vocational education and training system in Europe“ od Evropského střediska pro rozvoj odborného vzdělávání.