Vliv sociálního státu na zaměstnanost žen v Itálii a Švédsku - Hedvík, Jaromír (2024)
Tato práce si kladla za cíl porozumět, jak stát ovlivňuje zaměstnanost žen v Itálii a Švédsku. Skrze teorii Espinga-Andersena a konceptualizaci pracovního trhu tato práce lépe porozuměla vztahu mezi státem a zaměstnaností žen. Empirická část zkoumala, jak státní opatření mohou podporovat nebo brzdit zaměstnanost žen. Komparativní analýza zdůraznila rozdílné přístupy těchto dvou zemí. Ženy v Itálii jsou na trhu práce více znevýhodněné ve srovnání se ženami ve Švédsku. Důvodem je, že Švédsko prosazuje univerzální sociální politiku s důrazem na rovnost, oproti tomu italský stát zaujímá konzervativní a familistický přístup. Mateřská a otcovská dovolená, využívání zařízení pro péči o děti a incidence částečných úvazků ilustrují všechny výzvy, kterým čelí ženy v Itálii.