Americko-čínská obchodní válka a reshoring amerických firem - Rychtaříková, Tereza (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady americko-čínské obchodní války na fenomén reshoringu, tedy přesun výrobních procesů zpět do domovské země. Hlavním cílem je posoudit, jak obchodní válka ovlivnila rozhodovací procesy a jaké důsledky měla pro americké ekonomické prostředí. Metodologie této bakalářské práce zahrnuje především rešerši literatury na dané téma a analýzu dat z amerických statistických úřadů a Reshoring Institute, který se zaměřuje přímo na americké společnosti provádějící reshoring. Práce dospěla k závěru, že obchodní válka skutečně měla vliv na rozhodování amerických firem týkající se sourcingu, avšak celkové rozhodovací procesy byly ovlivněny širším spektrem faktorů. Těmito faktory jsou technologický pokrok, a to konkrétně zavádění automatizace ve Spojených státech, změny ve spotřebitelské poptávce podnícené Trumpovými slogany a politickými hesly, a dále také zvyšující se mzdy v Číně.