Zlepšení zákaznické spokojenosti ve společnosti Sonnek Engineering s.r.o - Kuchař, David; Machková, Hana; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na faktory ovlivňující zákaznickou spokojenost a loajalitu ve společnosti Sonnek Engineering s.r.o. v České a Slovenské republice. Hlavním cílem je zjistit, zda převažují pozitivní odpovědi zákazníků nad negativními a zda by tito zákazníci doporučili společnost Sonnek Engineering s.r.o. ostatním. Pro výzkum zákaznické spokojenosti byla využita primární data získána prostřednictvím kvantitativní metody dotazníkového šetření (CAWI – Computer Assisted Web Interviewing). Zákaznická spokojenost je hodnocena pomocí CSAT (Customer Satisfaction Score) a zákaznická loajalita pomocí NPS (Net Promoter Score). Výsledkem bakalářské práce je vyhodnocení spokojenosti a loajality zákazníků společností Sonnek Engineering s.r.o. a doporučení pro její zlepšení.
Vedoucí práce: Hana Machková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: manažer obchodu [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses