Vliv kolonialismu na sociální politiku Francie - Kupková, Klára (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit, jakým způsobem koloniální minulost formuje sociální politiku Francie a zdali jsou její současné následky v podobě migrace pro Francii fiskální zátěží. V prvních dvou kapitolách jsem se zaměřila na teoretický rámec kolonialismu a sociální politiky. Následující dvě části práce jsem věnovala výzkumné stránce, kde jsem pomocí národnostního složení obyvatel, míry nezaměstnanosti, průměrných příjmů zaměstnanců, státních příjmů a výdajů na sociální politiku nebo dokonce kriminality zhodnotila dopad dlouhodobé migrace na sociální systém země. Výzkum ukázal, že nejméně přispívající skupinou imigrantů jsou přistěhovalkyně z Maghrebu, které tvoří velkou část celkové imigrantské populace Francie. Naopak mezi mužskými přistěhovalci a lidmi bez přímého migračního původu neshledáváme na trhu práce téměř žádný rozdíl. Podle statistik přistěhovalci přispívají do obecného systému sociálního zabezpečení dokonce více, než tvoří výdaje na jejich sociální ochranu a vykrývají mezery na trhu práce, která nejsou běžnými francouzskými občany obsazována.