Komparace migračních politik ve skandinávských zemích s důrazem na integraci na trhu práce - Krotilová, Nela; Procházková Iliniţchi, Cristina; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se věnuje integraci přistěhovalců na pracovní trh ve třech skandinávských státech – Švédsku, Norsku a Dánsku. Cílem diplomové práce je zjistit, jakým způsobem skandinávské státy integrují imigranty na trh práce a zhodnotit používané integrační postupy ve spojitosti s pracovními trhy vybraných zemí. První kapitola se zabývá vymezením základních pojmů z oblasti migrace a integrace a představuje teoretické východisko pro následující části. Druhá kapitola zachycuje vývoj imigrace a imigračních politik zkoumaných zemí. Třetí kapitola je věnována integračním nástrojům používaným ve vybraných státech a následně také vybraným integračním indikátorům sledujícím situaci imigrantů na pracovních trzích ve Skandinávii. Závěrečná část je zaměřena na zhodnocení integračních postupů skandinávských zemí pomocí SWOT analýz. Integrační politiky Švédska, Norska a Dánska jsou následně porovnány.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses