K problematice textilního průmyslu Československa a jeho významu pro zahraniční obchod v letech 1928–1938 - Vondra, Jan; Drábek, Jakub, 1989-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce mapuje textilní průmysl Československé republiky v letech 1928 až 1938 a jeho význam na zahraničním obchodě ČSR. Hlavní, prací zkoumaná, hypotéza zní, že podíl výstupů textilního průmyslu Československa vykazoval na celkovém exportu, ve sledovaných letech, klesající tendenci. Teoretická část práce se zaměřuje na popis hospodářského vývoje textilního průmyslu do roku 1928, a zároveň představuje základní zahraničně-obchodní teorie a principy. Praktická část práce nabízí analýzu hospodářského cyklu, který zasáhl textilní průmysl nejprve skrze Velkou hospodářskou krizi, kdy utlumil prakticky všechen realizovaný import surovin a export statků, následně konjunkturou, která vedla k drobnému zotavení textilního průmyslu, a závěrečným přechodem v recesi, propadnuvší se do krize umocněné politickými tlaky uvnitř Evropy. Nominální komparace a grafické výstupy práce, postavené na archivních zdrojích z fondu Ministerstva průmyslu obchodu a živností, a současně také na primárních zdrojích, jakými jsou Textilní obzor, Národohospodářský obzor či Statistické příručky a ročenky Československé republiky, zobrazují měnící se strukturu zahraničního obchodu z hlediska jednotlivých textilních odvětví a celkový pokles vyváženého objemu, čímž poskytují dostatečné množství podkladů pro verifikaci hypotézy o snižujícím se podílu textilního výstupu na celkovém exportu Československé republiky v letech 1928 až 1938.
Vedoucí práce: Jakub Drábek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses