Vliv válečného konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem na mezinárodní obchod s obilím - Kollmannová, Klára; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Kohut, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Bakalářská práce se zabývá vlivem konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem na mezinárodní obchod s obilím. Cílem této práce je zjistit, jak se změnily obchodní toky obilí v důsledku konfliktu na Ukrajině, a posoudit dopad na rozvojové země jako hlavní odběratele. Práce je rozdělena do tří kapitol, přičemž první kapitola se zaměřuje na mezinárodní obchod s obilím, analyzuje principy trhu a poskytuje popis struktury obchodu s obilím. V této kapitole jsou identifikováni hlavní producenti a klíčoví dodavatelé a odběratelé na celosvětové úrovni. Druhá kapitola se zaměřuje na specifika zahraničního obchodu s ukrajinským obilím. Zahrnuje informace o rozsahu zemědělské půdy věnované pěstování obilí a dominantních obilných plodinách. Poskytuje analýzu exportu ukrajinského obilí – množství, typy obilí a destinace. V této části se dále popisuje pohled na existující obchodní dohody a formy spolupráce v oblasti exportu ukrajinského obilí. Poslední kapitola analyzuje dopad konfliktu na mezinárodní obchod s ukrajinským obilím. Zabývá se změnami v ukrajinském vývozu obilí, zejména v kontextu rozvojových zemí jako odběratelů tohoto obilí. Účelem této kapitoly je posoudit, jak konflikt ovlivnil strukturu vyváženého obilí a jaké jsou důsledky těchto změn pro mezinárodní trh.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses