Kryptoaktiva a jejich regulační rámec v EU - Novotný, David; Jedlinský, Jakub; Abdallah, Kareem Issam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Bakalářská práce zkoumá způsoby expozice vůči kryptoaktivům a hodnotí přínosy a nevýhody pramenící z uvedení unijního balíčku předpisů v oblasti digitálních financí (nařízení MiCA, DORA a Pilot) v platnost pro vybrané aktéry na trhu s kryptoaktivy. V teoretické části autor klasifikuje kryptoaktiva a služby související s kryptoaktivy podle metodologie vycházející z dokumentů a právních předpisů EU, předkládá limitace této klasifikace a prezentuje důsledky nového regulačního rámce cíleného na kryptoaktiva pro trh s těmito aktivy. Cílem praktické části práce je vymezit jednotlivé přínosy a náklady pro konkrétní subjekty a pokusit se o jejich kvantifikaci za pomoci různých finančních výkazů a pracovních dokumentů útvarů Evropské komise. Výstupem práce by měla být ex ante analýza efektivnosti nákladů, která predikuje možný vývoj odvětví kryptoaktiv v EU, spolu se sumarizací přínosnosti a nákladovosti sektorové legislativy digitálních aktiv pro toto odvětví.
Vedoucí práce: Jakub Jedlinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses