Vliv principů nedostatku jako marketingových taktik na nákupní rozhodování mladé generace v kontextu e-commerce - Brotánková, Nikol (2024)
Cílem této diplomové práce je provést detailní analýzu marketingového využití principů nedostatku v e-commerce a analyzovat jejich vliv na nákupní rozhodování mladé generace ve věku od 18 do 34 let. Principy nedostatku, vycházející z psychologických aspektů, mají za cíl urychlit rozhodovací proces a přesvědčit zákazníka o naléhavosti jednání. Tato práce zodpovídá pomocí kvantitativních a kvalitativních výzkumů výzkumné otázky, zaměřené na vliv principů nedostatku na nákupní rozhodování, vnímání těchto principů mladou generací a možnosti optimalizace marketingové komunikace za využití těchto principů. Výzkumy prokázaly účinnost těchto marketingových taktik, a to v případě splnění určitých podmínek. Výstupy práce mohou sloužit jako podklad pro marketingové specialisty a obchodníky v optimalizaci marketingové komunikace směrem k mladé generaci.