Spokojenost návštěvníků s informačními službami v turismu - Pechová, Jana; Janeček, Petr; Tlučhoř, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Práce se zabývá spokojeností návštěvníků s informačními službami v turismu. Hlavním cílem práce je navrhnout doporučení a uvést možné způsoby, které mohou přispět ke spokojenosti návštěvníků s informačními službami v turismu. Dílčími cíli práce je infocentra mezi sebou porovnat a identifikovat jejich slabé stránky. Pro naplnění cílů byla využita metoda Mystery shopping, která je v oblasti hodnocení turistických informačních služeb hojně využívána. Teoretická část práce se zabývá turistickými informačními centry, Asociací turistických informačních center České republiky, klasifikací turistických informačních center a popisem metody Mystery shopping. Praktická část se zabývá představením turistických informačních služeb hodnocených ve výzkumu, dále popisuje metodiku výzkumu, analyzuje získané výsledky a navrhuje doporučení pro jednotlivá infocentra spolu s jejich kalkulací. Nabízené služby infocenter jsou obodovány a klasifikovány na základě provedeného Mystery shoppingu.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses