Využití telemedicíny v České republice - Švejda, Jan (2024)
Bakalářská práce se věnuje problematice využití telemedicíny v České republice. Cílem práce je zhodnotit úroveň implementace telemedicíny v ČR. V prvních kapitolách práce jsou definovány základní pojmy spojené s telemedicínou, dále jsou zde popsány telemedicínské technologie a historický vývoj telemedicíny. Zároveň jsou v práci diskutovány přínosy a problémy telemedicíny. Druhá část práce se věnuje telemedicíně v České republice, jsou v ní znázorněny hlavní bariéry implementace, její praktické využití ve vybraných lékařských oborech a jsou zde rovněž řešeny právní aspekty využití telemedicíny v České republice. Třetí část je věnována kvalitativnímu výzkumu provedenému pomocí polostrukturovaných rozhovorů se zdravotnickými pracovníky a jinými zájmovými osobnostmi v oblasti telemedicíny. Telemedicína v České republice není využívána v plném rozsahu, brzdí ji vybrané problémy, zejména ty spojené s financováním a legislativním rámcem, nicméně její využívání je na vzestupu.