Potenciál lokální gastronomie a její využití v turistickém regionu Šumava - Kizilova, Liana (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání potenciálu lokální gastronomie pro cestovní ruch v regionu Šumava. Cílem je analyzovat nabídku originálních lokálních pokrmů a certifikovaných produktů, zjistit úroveň povědomí a motivace restaurací k zapojení do iniciativ jako jsou Slow Food, Czech Specials a Asociace regionálních značek. Práce také hodnotí, jak je lokální gastronomie vnímána návštěvníky a jak přispívá k přitažlivosti regionu z pohledu restauračních zařízení. K shromažďování údajů byla využita metoda online dotazování mezi vedoucími pracovníky a majiteli restaurací. Tato studie poskytuje komplexní přehled o roli lokální gastronomie v turistickém regionu Šumava.