Evropská zelená dohoda a transformace automobilového průmyslu v Evropě - Lušovský, René (2024)
Změna klimatu představuje závažný environmentální problém, jenž s sebou přináší negativní dopady na životy mnoha lidí po celém světě. V rámci environmentální politiky Evropské unie byl představen soubor ambiciózních opatření, Evropská zelená dohoda, jejímž cílem je nasměřovat Evropu k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Automobilový průmysl, jako jeden z významných producentů emisí skleníkových plynu, hraje v dosažení tohoto cíle klíčovou roli. Cílem této práce je stanovit, jaký má Evropská zelená dohoda vliv na automobilový průmysl a jeho udržitelnou transformaci v rámci Evropské unie. Na základě systematické literární rešerše a následné komparativní analýzy strategií a výročních zpráv o udržitelnosti tří největších evropských automobilových producentů identifikuje práce dva hlavní trendy udržitelné transformace v rámci tohoto odvětví: zrychlenou elektrifikaci automobilů a zachování produkce konvenčních automobilů, které budou poháněny bezemisními syntetickými palivy. Tato práce zdůrazňuje, že Evropská zelená dohoda a zákaz prodeje nových automobilů se spalovacími motory od roku 2035 představují hlavní hnací sílu transformace automobilového průmyslu v Evropě. Identifikované trendy v transformaci odvětví však budou v průběhu následujících let ovlivněny změnami v preferencích spotřebitelů, situací na trhu, politickým a regulačním prostředím i dostupností potřebné infrastruktury, což vytváří případný prostor pro další výzkum.