Role dezinformace v eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu v roce 2023 - Kharabuha, Oleksandr (2024)
V dnešní době dezinformace hraje významnou roli při šíření falešných informací, zejména v kontextu válečných konfliktů. Cílem této bakalářské práce je na příkladu války mezi Izraelem a Hamásem zjistit jaké nástroje dezinformace využívá izraelská vláda a také ukázat jejích vliv na mezinárodní společnost. Práce představuje teoretické vymezení dezinformace a její nástroje, včetně izraelské veřejné diplomacie – hasbary. Praktická část práce zohledňuje historický příčiny konfliktu a zaměřuje se na samotných případech dezinformace, pomocí kterým izraelská vláda získala mezinárodní podporu a ospravedlnila pozemní operace v Gaze. Práce identifikuje obecné nástroje a charakteristiky izraelské dezinformační kampaně, které mohou poskytnout vhled do možných budoucích scénářů v oblasti válečných konfliktů a dezinformací na Blízkém východu.