Egypt jako regionální mocnost - Dvořák, Lukáš (2024)
Tato práce zkoumá, které charakteristiky regionální mocnosti Egypt splňuje a které nikoliv. Základem práce je definice regionální mocnosti, která byla vytvořena pro účely této práce syntézou již existujících definic. Pro region Blízkého východu a region Afriky budou posuzovány následující body: příslušnost k regionu, relativně velké množství materiálních a nemateriálních zdrojů, vůdcovství regionu včetně přijetí povinností a získání uznání ostatních států, tvorba regionální bezpečnostní agendy, role v regionálních a mezinárodních organizacích a vztahy se světovými velmocemi a regionálními mocnostmi. Pro egyptskou roli regionální mocnosti na Blízkém východě je typická vysoká aktivita zahraniční politiky, významné demografické, vojenské a soft power zdroje a aspirace na roli vůdčího státu. Nedostatky jsou naopak ekonomické problémy, chybějící regionální bezpečnostní koncepce a neuznání role regionálního lídra. Pro egyptskou pozici jako regionální mocnost v Africe je typická dominance ve vlastnictví všech typů mocenských zdrojů, aktivita v regionálních organizacích a uznávaná role lídra. Problémem je ale nedostatečný zájem o tento region v egyptské zahraniční politice. Hlavním zjištěním je to, které charakteristiky definice regionální mocnosti v daných regionech Egypt splňuje. Zároveň byl pozorován rozdíl v přístupu Egypta k oběma regionům. Zatímco je na Blízkém východě získání statusu regionální mocnosti relativně složitější, Egypt tomuto regionu věnuje mnohem více pozornosti než Africe, kde je jeho získání relativně snazší. Na Blízkém východě jsou ekonomické problémy tím, co Egyptu zabraňuje zkonsolidovat svoji roli regionální mocnosti, ale v Africe se jedná o nízkou aktivitu v zahraniční politice.