Prevence overturismu v přírodní turistické atraktivitě – případová studie CHKO Brdy - Neprašová, Natálie (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na prevenci overturismu v přírodních turistických atraktivitách, konkrétně se práce věnuje chráněné krajinné oblasti Brdy. Hlavním cílem je navrhnout komplexní řešení prevence v přírodních atraktivitách. V první části práce je provedena rešerše literatury, jsou vymezeny pojmy overturismus a turismus zaměřený na přírodní atraktivity, a také jsou vytyčeny možné negativní dopady a rizika způsobená overturismem. Na základě rešerše literatury byla vybrána vhodná metodika pro další zkoumání. Druhá část práce je věnována především analýze strategických dokumentů a komparaci metod vhodných pro monitorování pohybu návštěvníků. V závěru práce jsou diskutovány možné řešení a další směry výzkumu.