Umělá inteligence v literární tvorbě a její dopady na vydavatelský průmysl v EU - Nguyenová, Sabina (2024)
Tato bakalářská práce poskytuje náhled do problematiky AI, jejích literárních výtvorů a dopadů na vydavatelský průmysl. Hlavním cílem práce je zjistit, jaké nové autorskoprávní otázky a výzvy přináší využití AI v oblasti literární tvorby a jaké jsou jejich dopady na vydavatelský průmysl v Evropské unii. Nejdříve jsou poskytnuty základní informace o fungování AI, následně jsou identifikovány a rozebrány hlavní otázky a výzvy, které může AI přinést, je-li využita k tvorbě literárních textů, a v neposlední řadě se práce zabývá dopady a potenciálem využití AI ve vydavatelském sektoru.