Visegrádská čtyřka a její význam pro Českou republiku - Spáčilová, Adéla (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje významu Visegrádské čtyřky pro Českou republiku. Cílem práce je zhodnotit význam spolupráce konkrétně v letech 2015-2024. Pro účely této práce využívám liberální teorii mezinárodních vztahů, především pohled institucionálního liberalismu. Téma zkoumám prostřednictvím jednopřípadové studie, kterou dělím do dvou částí. V první části práce se věnuji analýze významu Visegrádské čtyřky pro Českou republiku od jejího vzniku do roku 2015. Toto období jsem rozdělila do tří konkrétních časových úseků – tří kapitol. Ve druhé části práce se pak věnuji významu visegrádské spolupráce pro Českou republiku v letech 2015-2024. Uvádím zde několik faktorů, které dle mého názoru v posledních deseti letech významně ovlivnily fungování V4, především pak hodnotím jejich význam pro Česko republiku. Docházím k závěru, že význam Visegrádské čtyřky pro Českou republiku lze hodnotit na základě hodnocení činnosti samotné skupiny. Čtyřka prošla řadou velice úspěšných období, během kterých byla ze strany české diplomacie vnímána velmi pozitivně a její význam byl pro Českou republiku nesporně kladný. V tomto ohledu se jedná především o období po roce 1991, aktivity visegrádských států směrem k rozšíření EU a po roce 2015 pak dopady migrační krize. Visegrádskou spolupráci však velmi výrazně sráží její nestabilita a především, nenaplněný potenciál, který soudobý pozitivní význam V4 pro Českou republiku zastiňuje. V závěru bakalářské práce otevírám prostor pro další odbornou debatu. Konkrétně pokládám otázku, jaký je význam visegrádské spolupráce pro Českou republiku do budoucna?