Využití digitalizace ve stravovacích zařízeních - Kolařík, Matěj (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím digitalizace ve stravovacích zařízení. Cílem bylo představit aktuálně využívané digitální technologie ve stravovacích zařízeních, zhodnotit jejich výhody a nevýhody a zároveň jejich vliv na efektivitu provozu podniku. Dále byla zkoumána spokojenost zákazníků stravovacích zařízení se službami digitalizace. Mezi využité metody v této práci patří rešerše odborné literatury a odborných webových zdrojů. Teoretická část práce se zabývá vymezením důležitých pojmů, vývojem služeb digitalizace ve stravovacích zařízeních či jakým způsobem ovlivnil Covid-19 toto odvětví. Dále jsou v této části jednotlivě představeny nejvyužívanější digitálních technologie. Je zde rozebráno, jak fungují a jaké výhody či nevýhody nabízí. V poslední podkapitole teoretické části jsou popsány jednotlivá odvětví provozu, které jsou ovlivněny využíváním digitálních technologií jako například automatizace procesů nebo sběr a analýza dat. V praktické části byla pomocí dotazníkového šetření zkoumána spokojenost zákazníků s digitálními technologiemi ve stravovacích zařízeních. Cílem bylo zhodnotit spokojenost s jednotlivými prvky digitálních technologií. Výsledky ukázali, že zákazníci využívající digitální technologie jsou spokojeni s hlavními prvky digitalizace jako rychlost a pohodlí, avšak některé jiné prvky jakožto vliv na životní prostředí či design a interaktivita pro ně nejsou tak důležité. Z práce vyplívá, že digitalizace představuje klíčový faktor pro rozvoj a modernizaci stravovacích zařízení.