Postup založení a provozu nouzových nocovišť v národních parcích ČR - Pluhař, Michal (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na význam nouzových nocovišť v kontextu pěší turistiky v národních parcích České republiky. Nouzová nocoviště poskytují základní přístřeší a bezpečnost pěším turistům v případech, kdy standardní ubytovací zařízení nejsou dostupná. První část práce definuje pěší turistiku a popisuje její význam pro cestovní ruch a udržitelný rozvoj. Dále se práce věnuje podrobné analýze nouzových nocovišť, včetně jejich umístění, vzhledu a integrace do turistické infrastruktury. Zvláštní důraz je kladen na volbu umístění a požadavky na vybavení nouzových nocovišť, který je podrobně zkoumán na základě dat získaných z dotazníkového šetření mezi aktivními účastníky pěší turistiky. Výsledky šetření odhalují, že turisté jsou přizpůsobiví a ochotni akceptovat minimalistické podmínky, pokud jsou o nich předem informováni. Tato práce poskytuje návrh obecného postupu pro zakládání a provoz nouzových nocovišť, přičemž zdůrazňuje nutnost přizpůsobení specifikům každé lokality a integrování udržitelných praktik. Přispívá tak k lepšímu pochopení role nouzových nocovišť v rozvoji pěší turistiky a poskytuje praktické informace pro jejich zřizování a správu.