Evaluace koncepce značky Czech Specials v kontextu gastroturistiky v ČR a komparace s dalšími vybranými gastronomickými značkami a průvodci - Rájková, Martina (2024)
Diplomová práce se zabývá hodnocením koncepce značky Czech Specials, která je určena k propagaci tradiční české kuchyně a regionálních pokrmů. Projekt byl spuštěn v roce 2008 a je spravován agenturou CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Cílem značky je nejen propagace české gastronomie, ale i podpora cestovního ruchu v regionech České republiky. Výzkumná část práce se zaměřuje na komparativní analýzu značky Czech Specials vůči jiným domácím i zahraničním gastronomickým systémům hodnocení. Kromě toho je provedena marketingová a ekonomická evaluace projektu a SWOT analýza pro identifikaci silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb. Metodika práce zahrnuje sekundární výzkum, jako je analýza projektových dokumentací a relevantních webových zdrojů, a primární výzkum, včetně hloubkových rozhovorů s klíčovými osobami a dotazníkového šetření mezi certifikovanými subjekty. Tyto metody umožňují hlubší porozumění fungování a percepci značky Czech Specials z různých pohledů. V rámci dotazníkového šetření certifikované subjekty vyjádřily obecně pozitivní postoj ke značce. Marketingová a ekonomická evaluace ukázala, že se jedná o oblasti, na které by se manažeři projektu měli zaměřit, aby byla značka do budoucna udržitelná. V závěru práce autorka předkládá nezbytné návrhy na zlepšení fungování projektu Czech Specials. Důraz je kladen na financování projektu, lidské zdroje a online marketingovou prezentaci značky Czech Specials. Tato práce poskytuje komplexní pohled na značku Czech Specials a její místo na českém trhu gastronomických systémů hodnocení, přičemž přináší hodnotné informace pro její další rozvoj a zlepšení, zároveň může posloužit agentuře CzechTourism jako jednotný podklad pro strategické rozhodnutí agentury, zdali značku Czech Spec