Obchod s přidanou hodnotou mezi Peru a EU - Matušíková, Kateřina (2024)
Tato diplomová práce se zabývá obchodem s přidanou hodnotou mezi Per a EU. První kapitola popisuje specifika mezinárodního obchodu v dnešním světě, a to prostřednictvím ekonomické globalizace, platební bilance, globálních hodnotových řetězců, globálních produkčních sítí, vznikem nepřesností a měřením přidané hodnoty a faktorů ovlivňující dnešní obchod. Druhá kapitola je zaměřena na mezinárodní obchod v EU a Peru, kde se nejdříve představí vývoj ekonomiky a obchodu v EU, zahraniční obchod EU a zapojení EU do GVC a GPN a následně to samé z pohledu Peru. Závěrečná kapitola se týká obchodních vztahů mezi EU a Peru, a to nejdříve vývojem obchodních vztahů v klasickém vyjádření a následně v rámci obchodu s přidanou hodnotou.