Vliv typu locus of control na vývoj implicitních teorií hlasu - Tajovská, Karolína; Golotovskiy, Roman; Král, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá zaměstnaneckým mlčením, fenoménem objevujícím se v organizační komunikaci. Cílem práce je určit souvislost locus of control a mírou přesvědčení o implicitních teoriích hlasu, které jsou jednou z perspektiv, jak výzkum pohlíží na důvody zaměstnaneckého mlčení. Výzkum byl realizován na vzorku sčíta-jící 268 respondentů a data byla sbírána pomocí online dotazníku. Výsledky regresní analýzy měřící vliv locus of control na jednotlivé implicitní teorie hlasu uvádí, že lo-cus of control zaměstnance má vliv na pátou implicitní teorii (Negativní důsledky promluvení). Zbylé čtyři implicitní teorie hlasu (Předpoklad identifikace s cílem, Po-třeba spolehlivých údajů či řešení k promluvení, Neobcházet vedoucího směrem naho-ru, Neobcházet vedoucího na veřejnosti) nejsou významně ovlivněny locus of control.
Vedoucí práce: Roman Golotovskiy
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses