Učení v neziskových organizacích - specifika a rozhodující faktory úspěšnosti (případová studie) - Klímová, Vendula (2024)
Práce se zabývá firemním vzděláváním v neziskových organizacích. Rozvíjí témata systematického vzdělávání, rozvoje, podpory a specifických znaků vzdělávání dobro-volníků. Pomocí kvalitativního výzkumu, rozhovory se zástupci organizace a pozoro-vání tato případové studie zkoumá vzdělávání v konkrétní neziskové organizaci, Sdru-žení turistických a tábornických oddílů, z.s. Sleduje systém vzdělávání dobrovolníků působících v organizaci, pomocí SWOT analýzy identifikuje silné a slabé stránky. V neposlední řadě vymezuje příležitosti k dalšímu rozvoji firemního vzdělávání v organizaci na základě relevantních poznatků z rešerše literatury. Výsledky výzkumu mimo jiné odhalily, že do řízení vzdělávání v organizaci je třeba zařadit systematické vzdělávání, evaluaci vzdělávacích akcí a potřeb.