Vývoj diplomatických vztahů mezi ČR a Izraelem - Sedláček, Jakub; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato práce je zaměřena na vývoj diplomatických vztahů České republiky a Izraele po celou dobu jejich existence, počínaje vznikem Státu Izrael v roce 1948 až do roku 2024. Práce si klade za cíl detailně prozkoumat tento vývoj ve vybraných časových etapách. Jsou zkoumána všechna období asymetrické existence obou států, ve kterém byly oficiálně udržovány diplomatické vztahy. Výzkumná otázka zní: Jak se do vzájemných bilaterálních diplomatických vztahů promítal vliv vnitropolitických a mezinárodních faktorů? Bakalářská práce hledá odpověď pomocí metody kvalitativního výzkumu, konkrétně případové studie. Je objasněno to, co předcházelo navázání diplomatických styků a jak se vazby vyvíjely v období, kdy mezi Československem a Izraelem diplomatické vztahy po šestidenní válce neexistovaly. Do detailu jsou zkoumány změny, které nastaly po roce 1989, a to z kontextu politického, ekonomického a vědecko-kulturního. Dále je zkoumán postoj České republiky k izraelsko-palestinskému konfliktu. K uchopení tématu jsou zde definované základní klíčové pojmy.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses