Právní požadavky institucí EU na dovoz kosmetických přípravků testovaných na zvířatech na jednotný evropský trh - Stanková, Lucie (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá požadavky, které jsou kladeny institucemi Evropské unie na dovoz kosmetických přípravků na vnitřní trh EU, a zejména pak na situaci týkající se dovozu těch přípravků, které byly testovány na zvířatech. V teoretické části definuje pojmy jako kosmetický přípravek a zvíře, a dále poskytuje ucelený přehled o tom, co testování na zvířatech obnáší, jaké jsou využívané alternativ ní metody a jaké subjekty ovlivňují aktuální právní úpravu. Praktická část pak představuje výsledky analýzy právních předpisů, zejména nařízení č. 1223/2009 o kosmetických přípravcích, a pomocí metody dedukce pak demonstruje problémy, se kterými se aktuální právní úprava potýká.