Henry Kissinger a jeho vliv na válku ve Vietnamu - Klausová, Lucie (2024)
Bakalářská práce se soustředí na vliv Henryho Kissingera na válku ve Vietnamu a zkoumá jeho dílčí tahy, strategická rozhodnutí, diplomatické manévry a zákulisní jednání v období 1969-1975, tj. kdy Henry Kissinger začínal aktivně ovlivňovat válku ve Vietnamu po jeho jmenování do funkce poradce pro národní bezpečnost ve vládě prezidenta Richarda Nixona – až po sjednocení Vietnamu pod komunistický režim. Cílem práce je identifikovat, jak konkrétní kroky Henryho Kissingera ovlivnily válku ve Vietnamu a jaký vliv měly na její ukončení. První část práce se zabývá vlivem Henryho Kissingera v nejvyšších sférách americké diplomacie během jeho působení jako poradce pro národní bezpečnost a představuje válku ve Vietnamu a její dopady na Spojené státy i samotný Vietnam. Dále stanovuje teoretický základ, v rámci kterého se soustředí na klasický realismus Henryho Kissingera. Druhou část práce představuje jednopřípadová studie, která se zabývá Kissingerovou diplomatickou taktikou a jeho rolí na ukončení války. Pasáž se snaží také ukázat, jak se změnil vývoj světového uspořádání v kontextu ukončení vietnamského konfliktu a představit kontroverze týkající se Kissingerovy role ve válce. Na základě uvedených poznatků je možné dále rozvíjet téma o detailnější fakta, která se týkají obětí na obou stranách a porovnání sil a prostředků, stejně tak lze práci použít jako pilíř pro možné komparativní analýzy s jinými konflikty, ve kterých USA figurovaly.