Hodnocení poskytování zaměstnaneckých výhod v souvislosti s pohlavím zaměstnanců - Weinzettel, Tadeáš (2024)
Cílem práce je zjistit, zda existuje vztah mezi pohlavím respondentů a jejich odpověďmi o zaměstnaneckých výhodách. Jedním z cílů práce je zjistit, zda výběr mezi vyšší mzdou a nefinančním benefitem závisí na pohlaví. Práce také zkoumá informovanost žen a mužů o zaměstnaneckých benefitech a důležitost jednotlivých benefitů pro konkrétního zaměstnance. Pro udržení zaměstnanců je důležité zjistit, zda má ohodnocení odvedené práce vliv na spokojenost s prací. Ke zjištění výsledků byly použity statistické metody a výsledky byly porovnány s výsledky jiných studií. Údaje poskytlo 192 respondentů, kteří vyplnili krátký dotazník. Výsledkem výzkumu je zjištění, že informovanost, výběr mezi vyšší mzdou a nefinančním benefitem a preference benefitů nezávisí na pohlaví. Ohodnocení odvedené práce má vliv na spokojenost s prací.