Ekonomický růst v Číně a proměna vnitřní a zahraniční politiky - Šubrt, Richard (2024)
Tato diplomová práce se zabývá Proměnou čínské vnitřní zahraniční politiky v reakci na poslední, a do jisté míry negativní, vývoj čínské ekonomiky. Cílem práce bylo představit možný scénář směřování Číny jakožto aktéra na poli mezinárodních vztahů na základě prací ustanoveným vzorcem chování, který vychází z historické analýzy vybraných vrcholových mocností. Scénář byl sestaven na základě kvantitativních ekonomických dat spolu s kvalifikovanými odhady čínské kapacity pro použití donucovacích prostředků v kombinaci s analýzou vývoje směřování čínské zahraniční politiky a výše uvedeného vzorce chování vrcholových mocností. Navýše scénáře pro vývoj zahraniční politiky práce v rámci sekundárního cíle rozebrala politiku vnitřní a vysvětlila vztah mezi těmito dvěma politikami.