Hlubokomořská těžba jako mezinárodní režim - Pospíšil, Marek; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Bakalářská práce se zabývá mezinárodním režimem v oblasti těžby nerostů na dně oceánů. Hlavním cílem práce je identifikovat mezinárodní režim hlubokomořské těžby pomocí teoretické struktury režimu Stephena Krasnera a teorie environmentálních režimů Orana R. Younga. V první části práce je uvedena definice a charakterizace režimů, jakož i způsoby jejich vzniku a rozvoje. Druhá část se přímo zaměřuje na realitu hlubokomořské těžby, současné právní regulace a na Mezinárodní úřad pro mořské dno zřízený Úmluvou OSN o mořském právu pro dohled na činnost na mořském dně vně jurisdikce jednotlivých států. Ve třetí části je k identifikaci režimu na současná platná pravidla, předpisy a zásady těžby aplikována teoretická struktura režimu a charakteristika environmentálních režimů jako režimů spravujících životní prostředí.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses