Leadership Francie a Německa v Evropské unii - Křenková, Barbora; Eberle, Jakub; Votoupalová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou vedoucí úlohy v rámci Evropské unie. Jejím hlavním cílem je na základě určených kritérií zhodnotit leadership Francie a Německa v EU, se zaměřením na jejich vliv na evropskou politiku v kontextu brexitové krize, která představuje jeden z nejvýznamnějších případů dezintegrace v Evropské unii a která znamenala pro politické aktéry, instituce i celou EU řadu výzev. První část práce definuje koncept leadershipu v EU a vymezuje tři hlavní kritéria pro jeho měření: mocenské zdroje, společné cíle a řízení krizí. Prvním kritériem je jsou mocenské zdroje, které představují institucionální, materiální a diplomatické zdroje. Druhé kritérium je definování společného cíle a třetím kritériem je řízení krizí, které je klíčové pro regionální stabilizaci a integraci a k překonání problémů kolektivního jednání v době krize. Ve druhé části jsou všechna kritéria interpretována na případu brexitové krize, kdy je hodnocen leadership Francie a Německa a jejich význam při řešení této krize. Rovněž je ilustrováno, jaké dopady měl brexit na jejich postavení v EU a jak to ovlivnilo evropskou politiku a dynamiku vztahů v EU. Závěr práce přináší stručné shrnutí výsledků a návrhy k dalšímu zkoumání tématu.
Vedoucí práce: Jakub Eberle
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses