Připravenost malých a středních firem k ESG reportování - Smetáková, Petra; Králová, Věra; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Dne 1.1.2024 vstoupila v platnost směrnici EU o nefinančním reportování (CSRD) z roku 2022. Tato změna legislativy již významně zvyšuje počet firem povinných k reportování udržitelnosti (nejen) v České republice. I přesto se některé malé a střední podniky domnívají, že problémy ESG nesouvisí s jejich hlavní činností, a že jednotlivá nařízení je spíše brzdí, než stimulují a zvyšují již tak náročnou byrokratickou zátěž. Diplomová práce zkoumá připravenost malých a středních firem na povinnost reportovat ESG aktivity firmy, což přináší další úroveň komplexity pro tyto podniky. Cíl diplomové práce je tedy zaměřen na průzkum dopadů iniciativy EU o nefinančním reportování ESG malými a středními podniky v souvislosti s připraveností na povinnost reportovat ESG aktivity těchto firem. Výzkum je kvalitativního charakteru zejména obsahové analýzy a reflektuje úrovně analýzy od nejvyšší institucionální úrovně (EU směrnice) přes velké instituce - zástupce velkých bank (ESG reporty bank), až k zástupcům malých a středních firem, kteří se setkali s povinností ESG reportování. Navržený design výzkumu umožní sledovat dopady na malé a střední firmy v čase od zahájení iniciativy EU v roce 2013 až po aktuální situaci (rok 2024). Výsledky obsahové analýzy směrnic EU a nefinančních reportů bank představují zejména transparentnost, jež je přenášena prostřednictvím donucovacích mechanismů, tedy předpisů a vnitropodnikových politik, na vyšší kontrolu poskytovaných produktů a klientů banky. Výsledným přístupem SME společností k ESG nefinančnímu reportování je, jako výsledek doplňkové analýzy rozhovorů, efekt paradoxu připravenosti. Výsledný efekt naplňuje cíl práce a přispívá k institucionální teorii, co by reakce na donucovací izomorfismus. Praktickým přínosem práce je doplněn
Vedoucí práce: Věra Králová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses