Udržitelnost last-mile delivery a její vliv na rozhodování spotřebitele - Smoljaková, Kateřina; Kincl, Tomáš, 1979-; Gunina, Daria; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Cílem této práce je vyhodnotit vliv informování o udržitelnosti způsobů last-mile delivery a postoje k ekologickému nakupování na volbu způsobu dopravy zakoupeného zboží spotřebitelem. Na základě literární rešerše byl sestaven konceptuální model vyjadřující předpokládané vztahy mezi zkoumanými konstrukty, které byly následně ověřeny kvantitativním přístupem za využití experimentálního designu. Pomocí binární logistické regrese bylo zjištěno, že informování o udržitelnosti last-mile delivery, cena last-mile delivery i postoj k ekologickému nakupování jsou významnými determinanty volby způsobu dopravy spotřebitelem. Výzkum přináší nová zjištění, která rozšiřují současný stav poznání o problematice udržitelnosti last-mile delivery a nabízí základ pro integraci s marketingovými strategiemi, což může mít skutečný pozitivní dopad na udržitelnost logistiky v B2C e-commerce.
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses