"Sociální hospitalizace" jako finanční břemeno zdravotního systému - Čiháková, Kateřina (2024)
Tématem předkládané práce je problematika návaznosti zdravotní a sociální péče při hospitalizaci pacienta a při jejím ukončování. V provozu zdravotnických zařízení dochází z různých důvodů k překročení doby hospitalizace nad dobu nutnou pro samotný léčebný proces, které lze kategorizovat jako sociální hospitalizace. V první části práce je provedena rešerše pro oblast péče o seniory, organizace zdravotních a sociálních služeb v České republice, doplněna o integrovanou péči a srovnání se zahraničím. Na teoretická východiska navazuje kombinovaný výzkum z oblasti zdravotnictví, který zahrnuje rozhovory se zaměstnanci zdravotnického zařízení a kvantitativní analýzu vlivu sociálních faktorů na délku hospitalizace a využívání zdravotnických zdrojů. Cílem práce je identifikovat charakteristiky sociálních hospitalizací a navrhnout opatření ke zlepšení návaznosti zdravotní a sociální péče.