Automatická detekcia citlivých dát v nadnárodnej IT spoločnosti - Grossertová, Ľubomíra (2024)
Citlivé dáta sú v dnešnej dobe čoraz viac spomínaným slovným spojením, ktoré ale pre väčšinu bežnej populácie predstavuje abstraktný pojem. Užívatelia a zákazníci rôznych IT firiem síce vedia, že existujú legislatívy a nariadenia, ako napríklad ochrana osobných údajov, ale v skutočnosti veľakrát nie je jasné, ako firma zaobchádza s ich údajmi. Na druhej strane globálne IT firmy pracujú s obrovským kvantom informácií, vrátane samozrejme aj tých senzitívnych, v ktorom je veľakrát ťažké sa zorientovať. Tým vzniká priestor pre automatickú detekciu, ktorá pomáha spoločnostiam pri riadení a správe dát v súlade s nariadeniami a reguláciami. Táto diplomová práca sa v úvode zaoberá vymedzením teoretického hľadiska z oblasti riadenia dát, legislatívou, reguláciami a takisto aj konkrétnym prípadom riadenia dát v cloudovom prostredí. Následne je prevedená analýza a zber dátových zdrojov vo firme, v ktorých sa bude aplikovať automatická detekcia citlivých údajov a samotné riešenie. Na záver je autorkou poskytnuté zhodnotenie priebehu riešenia a prínos práce.