Ověření platnosti modelu IT Continuance ve vybrané obchodní společnosti - Jelínek, Michal (2024)
Cílem této diplomové práce je aplikace teorie potvrzení očekávání prostřednictvím upraveného IS Continuance modelu dle Bhatacherjee et al. (2008) jako přístup pro maximalizaci využití nově nasazené aplikace na řízení procesů v obchodní firmě. Teoretický model je před aplikací ověřen vlastním dotazníkovým šetřením v dané organizaci, která implementovala nový informační systém. Hodnocení modelu pomocí algoritmu PLS-SEM odhalilo nízkou prediktivní sílu proměnné vlastního chování a problémy v oblasti konstruktu vnímané kontroly chování (PBC). Jednou z možných příčin je v diskuzi označeno převzetí metrik měření jednotlivých konstruktů z původního výzkumu, jehož kontext se v některých aspektech lišil. Upravený model bez konstruktu PBC a vlastního chování je však platný a statisticky významný, a proto byl použitý jako vstup pro zlepšovatelský cyklus DMAIC, jehož využitím bude dosahováno postupného zlepšování využití aplikace působením na kritické faktory vedoucí k záměru pokračovat ve využití informačního systému jeho uživateli.