Role odborů v pracovněprávních vztazích - Pecková, Magda (2024)
Cílem diplomové práce je zhodnotit působení vybrané odborové organizace, konkrétně Odborového sdružení železničářů (OSŽ), u společnosti České dráhy, a.s. Zkoumána přitom byla celá řada faktorů, ať už se jednalo o výhody plynoucí zaměstnancům z podnikové kolektivní smlouvy, spokojenost členů s činností OSŽ či s výsledky kolektivního vyjednávání. Teoretická část práce napomáhá k hlubšímu porozumění role odborových organizací v pracovněprávních vztazích, a dále představuje oblast kolektivního vyjednávání. Praktická část nejprve prezentuje výsledky analýzy podnikové kolektivní smlouvy ČD uzavřené pro rok 2024. Vyhodnocení spokojenosti členů a dalších aspektů činnosti odborové organizace probíhalo na základě dotazníkového šetření. V závěru práce jsou představeny konkrétní návrhy a doporučení, které by mohly pomoci zlepšit činnost OSŽ u Českých drah.