Rozdíly v založení cestovní kanceláře a cestovní agentury - Bílková, Zuzana; Kačírková, Eliška; Votava, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu a porovnání legislativních podmínek pro založení cestovních kanceláří a cestovních agentur v České republice. Cestovní ruch je dynamický sektor s významným dopadem na ekonomiku a společnost, přičemž cestovní kanceláře a agentury jsou jeho klíčovými aktéry. Práce identifikuje a porovnává legislativní požadavky nutné pro jejich založení. Následně hodnotí jejich dopady na rozhodovací procesy podnikatelů. Metodologie zahrnuje literární rešerši, analýzu právních předpisů a komparativní analýzu. Hlavní zjištění ukazují, že existují významné rozdíly v legislativních požadavcích mezi cestovními kancelářemi a agenturami, což může výrazně ovlivnit rozhodnutí o typu podnikání. Založení cestovní kanceláře vyžaduje vyšší počáteční investice a splnění přísnějších kritérií ve srovnání s cestovními agenturami, které jsou méně náročné jak finančně, tak administrativně. Pro nové podnikatele může být založení cestovní agentury výhodnější, jelikož nevyžaduje rozsáhlé počátečních investice. Na druhou stranu, založení cestovní kanceláře nabízí větší kontrolu nad poskytovanými službami a vyšší potenciální zisky z komplexnějších cestovních balíčků.
Vedoucí práce: Eliška Kačírková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses