Současný vliv Íránu v oblasti Levanty : Komparativní analýza prostřednictvím modelu DIME - Bláha, Jiří Vojtěch (2024)
Irán, jenž je jedním z hlavních aktéru regionu Středního východu, sehrává zcela zásadní roli při formování této oblasti. Jakožto hlavní světový představitel a šiřitel šíitského proudu Islámu strategicky využívá (nejen) šíitské skupiny obyvatelstva v okolních zemích, s cílem posílení vlastní pozice pro dosahování národních zájmů. Tato strategie byla umocněna po událostech arabského jara, kdy se Írán napřímo zapojil do války v Sýrii po boku Bašára al-Asada. V roce 2013 se oficiálně do konfliktu přidává i druhý spojenec Íránu – Hizballáh. Tato bakalářská práce se tak zabývá problematikou Íránu a mocenskými nástroji, které využívá pro upevňování vlivu v oblasti Levanty. Konkrétním cílem je pak objasněním íránských praktik. Tato práce se v rámci Levanty vymezí na oblasti Sýrie a Libanonu, kde bude zkoumán íránský vliv prostřednictvím organizace Hizballáh. Pro dosažení cílů bude využit teoretický model DIME, za pomocí kterého lze velmi kvalitně analyzovat projekci moci jednotlivých státu. DIME rozděluje mocenské nástroje do čtyř základních kategorií – diplomatické nástroje, informační nástroje, vojenské nástroje a ekonomické nástroje. V rámci analýzy byla odkryta komplexní síť nástrojů, které Írán využívá pro upevnění moci v Sýrii a Libanonu. Írán poskytuje oběma aktérům nemalé množství vojenského materiálu v podobě raket, zbraní či jiných vojenských potřeb. Dále pomáhá s výcvikem vojsk, budováním vojenských základen a v případě Sýrie rovněž dochází k rekrutování vojsk z okolních zemích. Odhaleny budou také ekonomické faktory, na nichž závisí přežití Hizballáhu v současné podobě. Vynechána není ani analýza setkání představitelů na nejvyšší úrovni, či analýza státem kontrolovaných médií s cílem objasnění narativu íránského režimu