Zajištění kurzového rizika malých a středních firem pomocí finančních derivátů - Horváthová, Natálie; Čajka, Radek, 1983-; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce se věnuje zajištění kurzového rizika u malých a středních podniků s důrazem na využití finančních derivátů. Byla provedena detailní rešerše literatury, která objasnila současný stav poznání dané problematiky a upozornila na mezery ve výzkumu tohoto tématu. Jako případová studie byla zvolena společnost Adore, s.r.o., která byla analyzována s cílem změřit a následně minimalizovat její kurzové riziko. V rámci měření kurzového rizika firmy proběhl výpočet čistých eurových a dolarových devizových pozic. Pro výpočet maximální možné ztráty z těchto pozic byla použita metoda Value-at-Risk. Na základě detailní analýzy českého trhu s finančními zajišťovacími produkty a simulací čtyř konkrétních zajišťovacích instrumentů byla pro firmu navržena optimální hedgingová strategie. Pro eurové pozice bylo doporučeno využití přirozeného hedgingu a pro dolarové pozice zajištění pomocí opční strategie Risk Reversal a forwardových kontraktů s variabilní splatností.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses