Porovnání papírových a webových dotazníků a příprava dat pro statistickou analýzu v softwaru RStudio - Harmash, Anastasiia (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na srovnání papírových a webových dotazníků a jejich přípravu pro analýzu v softwaru RStudio. Hlavním cílem je poskytnout ucelený přehled o obou typech dotazníků, integraci dat do prostředí vybraného softwaru a metodách jejich přípravy, což znamená transformace proměnných do vhodné formy pro analýzu a zpracování chybějících údajů Pro účely této závěrečné práce byl vytvořen příklad dotazníku, který byl převeden do dvou podob, a to papírové a webové verze. Kromě toho dotazník pomáhá pochopit preference respondentů pro daný výzkum, protože má stejné téma jako tato bakalářská práce. Metody použité při zpracování zahrnují tvorbu dotazníků, kde webová verze byla vytvořena pomocí online platformy Google Forms, sběr a přípravu dat, vizualizace pomocí grafů a jejich porovnání. Výsledky ukazují rozdíly v integraci dat z různých typů dotazníků a v procesu zpracování odpovědí. Provedené dotazníkové šetření upozorňuje na možnou závislost preferenci typu dotazování na věku respondenta. Nové poznatky zahrnují lepší pochopení problematiky přípravy dat z papírových a webových typů dotazníků a poskytuje praktické přístupy k integraci těchto dat do prostředí RStudio.