Vliv optimistického zkreslení na vnímání distributivní spravedlnosti na pracovišti v kontextu transparentnosti odměňování - Buchtelová, Anna (2024)
Diplomová práce zkoumá vliv optimistického zkreslení na vnímání distributivní spravedlnosti na pracovišti ve vztahu k transparentnosti odměňování. Výzkum využívá kvalitativní metodiku, která zahrnuje několik technik, především pak hloubkový polostrukturovaný rozhovor. Na základě teoretického rámce, který integruje zmíněné koncepty, je sestaven výzkumný model. Výsledky ukazují, že optimistické zkreslení má vliv na vnímání spravedlnosti na pracovišti a transparentnosti odměňování. Nezkreslení jedinci považují za spravedlivé, pokud právo na informaci o vlastní mzdě má pouze jedinec tuto mzdu pobírající, zatímco zkreslení jedinci považují za spravedlnost, aby právo na informaci o mzdě jedince měli i všichni ostatní. Práce přináší důležité teoretické i praktické přínosy v oblasti managementu, psychologie a sociologie a vede k lepšímu pochopení dynamiky spravedlnosti a odměňování. Výzkum otevírá cestu pro další studie zaměřené na psychologické aspekty řízení odměn a spravedlnosti ve firemním prostředí.