Připravenost firmy na zavedení vybraných prvků průmyslu 4.0 a 5.0 - Nemeš, Jan (2024)
Cíl této práce je prozkoumat a posoudit připravenost výrobní linky na implementaci technologií a prvků průmyslu 4.0 a 5.0. Na základě tohoto zkoumání pak doporučit, jak tuto připravenost zlepšit. V práci je přiblížen průmysl 4.0 a 5.0 včetně jejich dopadů na produktivitu a kvalitu. Je provedena analýza technologických a jiných předpokladů pro zavedení vybraných technologií, jako jsou například RFID, senzory, cloud computing. Výsledky této analýzy jsou pak aplikovány na konkrétní případ výrobní linky. Zá-věry naznačují, že pro úspěšné zavedení těchto technologií je potřeba investovat do přípravy strategie integrace těchto technologií a školení zaměstnanců. Zdůrazněna je také důležitost vytvoření bezpečného pracovního prostředí.