Genderová analýza mezd a platů v České republice - Klečková, Michaela (2024)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat časové řady průměrné mzdy a mediánu mezd v České republice na základě pohlaví. Úvodem jsou popsány důležité pojmy ze mzdové statistiky a právní normy vedoucí k rovnosti v odměňování za stejnou práci. Dále je v práci vysvětlena metodika statistického šetření mezd a platů Českého statistického úřadu a Ministerstva práce a sociálních věcí. Následuje popis metod pro analýzu časových řad, které jsou v práci použity. Velká část práce se pak věnuje samotné analýze časových řad mezd a platů. Analýza je provedena pomocí měr dynamik a exponenciálního vyrovnávání a použité časové řady jsou rozděleny na základě pohlaví a také na základě pohlaví a nejvyššího dosaženého vzdělání. Hlavním přínosem této práce je, kromě samotné analýzy průměrné mzdy a mediánu mezd, analýza podílů a rozdílu v těchto charakteristikách mezi ženami a muži. Toto porovnání mezi pohlavím je dále provedeno i na základě pohlaví a nejvyššího dosaženého vzdělání. V letech 2009 až 2022 se rozdíly v odměňování žen a mužů s každým rokem snižovaly, stále však přetrvávaly u všech stupňů dosaženého vzdělání. Největší rozdíly bylo možné sledovat u osob s vysokoškolským vzděláním. Naopak nejmenší rozdíly bylo možné zpravidla sledovat u osob se základním a nedokončeným vzděláním.