Platformy pro řízení edukativních phishingových kampaní v univerzitním prostředí - Kříž, Jakub; Strnad, Pavel; Šimeček, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se věnuje návrhu a implementaci platformy pro řízení edukativních phishingových kampaní zaměřených na zvýšení kybernetické bezpečnosti ve vzdělávacích institucích. V dnešní době, kdy jsou phishingové útoky jedním z hlavních vektorů kybernetických hrozeb, je zásadní posilovat obranyschopnost a povědomí o kybernetických útocích, zvláště v akademickém prostředí, kde je množství citlivých dat značné. Práce analyzuje existující nástroje a přístupy k řízení těchto kampaní, srovnává je a na základě hodnocených kritérií vybírá nejvhodnější řešení pro potřeby univerzity. Navržená platforma umožňuje efektivní distribuci edukativních phishingových kampaní a sběr dat o reakcích uživatelů, což přispívá k lepšímu porozumění a zlepšení obranyschopnosti proti phishingovým útokům. Platforma bude následně sloužit jako substitut aktuálně využívaného nástroje O365 Attack Simulator. Substitut je navrhován z důvodu omezené možnosti personalizaci aktuálního nástroje a nedostatečnosti pro využití u komplexních spear-phishingových kampaní. Zvláštní důraz je kladen na význam kontinuálního vzdělávání a adaptace na dynamicky se měnící prostředí kybernetických hrozeb, což je klíčové pro zachování bezpečnosti ve stále více digitálním světě. Kromě toho práce zkoumá vliv moderních technologií, zejména umělé inteligence, na vývoj a efektivitu phishingových útoků. Analýza ukazuje, jak AI může být využita jak pro zvýšení účinnosti útoků, tak pro obranu proti nim, což vede k potřebě integrace pokročilých AI nástrojů do edukativních kampaní pro efektivnější simulace a lepší přípravu uživatelů na reálné hrozby.
Vedoucí práce: Pavel Strnad
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: řízení podnikové informatiky [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses